Výživa zubov detí a dospelých
Aby boli naše zuby a ďasná zdravé, potrebujú starostlivosť. Starostlivosť o zuby a ďasná sa však nerovná len ústna hygiena a obmedzovanie sladkostí, ale aj výživa zubov a ďasien. Už mliečne zuby sú podmienené stravou tehotnej ženy, ktorá ovplyvní stav zubov dieťaťa natrvalo. Ovplyvňovanie stavu zubov dieťaťa následne pokračuje počas dojčenia, preto je prísun správnych látok počas tohto obdobia veľmi dôležitý.
Pokazené zuby sú častým dôvodom návštevy zubára. Zubný kaz alebo dieru v zube má na svedomí kyselina produkovaná baktériami. Tieto baktérie sa nachádzajú v povlakoch, ktoré sa vytvárajú na zuboch. Zvýšený objem povlakov súvisí s konzumáciou sladkostí a škrobovitých potravín. Za vznikom zubných kazov však stojí aj znížená produkcia slín, čo súvisí s našou „modernou“ mäkkou stravou bez prežúvania. Znížená potreba stravu prežúvať nezabezpečí dostatok slín v ústach. Keďže sliny plnia aj samočistiacu funkciu a v tomto prípade je ich nedostatok, nestíhajú čistiť zuby od kyseliny a následne vzniká zubný kaz.
Zložky potravín dôležité pre správnu výživu zubov:
Vitamín A – nachádza sa vo vajciach, masle, rybách, mrkve, paprike, špenáte, šaláte, keli, marhuliach – stará sa o zdravú sliznicu
Vitamín C – paprika, kivi, zemiaky, citrusové ovocie, brokolica, mlieko, pečeň – je dôležitý pre kostné tkanivo a zdravé ďasná, je dôležitý pre silný imunitný systém, predchádzanie osteoporóze, pri jeho nedostatku vzniká skorbut
Vitamín D – nájdeme ho v mlieku, rybách a vajciach – je nevyhnutný pre správnu tvorbu kostí, zubov – nazýva sa aj slnečný vitamín, organizmus si ho sám vytvára
Vitamín E – nachádza sa v semenách a pšeničných klíčkoch – jeho nedostatok sa odrazí na zdraví ďasien
Vitamín H – je v pečeni, droždí, obličkách, vaječných žĺtkoch a mlieku, nedostatok spôsobuje vysúšanie kože a sliznice
Vitamín K – sa nachádza v brokolici, tvarohu, vajciach, zemiakoch, kyslej kapuste, ružičkovom keli, celozrnnom chlebe, mrkve – ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, zdravú stavbu kostí, pridáva sa do žuvačiek ako prísada zabraňujúca tvorbe kazov
Ďalšie dôležité látky sú:
Koenzým Q10- je dôležitý pri chorobách ďasien, organizmus si ho vytvára sám
Kyselina listová – pôsobí pozitívne pri ochoreniach ďasien, nachádza sa vo vaječnom žĺtku, zelenine, pšeničných klíčkoch
Minerály dôležité pre zdravé zuby:
Fluoridy – sú dôležitým minerálom, ktorý sa podieľa na tvrdosti a stavbe zubov
Kalcium – priaznivo ovplyvňuje ďasná a predchádza atrofii ďasien a čeľustných kostí, nájdeme ho v mliečnych výrobkoch, vajciach
Dôležitou súčasťou starostlivosti o zuby je tlak a hryzenie, ktoré zabezpečí dostatočnú tvorbu slín a tým aj obrannú schopnosť organizmu. Aby sme zuby posilňovali, mali by sme hrýzť. Hryzením sa zuby spevňujú, zosilnia a najmä sa vytvára dostatok slín. Je potrebné jesť surovú zeleninu, surové ovocie.
Hlavnou príčinou vzniku zubného kazu je nerovnováha medzi dôležitými minerálmi – vápnikom a fosforom. Potraviny ako biely cukor, biela múka oberajú organizmus o vápnik a týmto telo prichádza o veľké množstvo tohto minerálu napriek tomu, že konzumuje potraviny bohaté na vápnik. Existujú však aj skryté cukry, ktorých by sme sa mali vyvarovať, ak chceme mať zdravé zuby. Obsahujú ich med, jogurty, sladké limonády. Medzi škrobovité potraviny, ktoré takisto zubom neprospievajú a prispievajú k zvýšenej tvorbe povlaku, patria napríklad zemiakové lupienky.
Po konzumácii kyslých jedál alebo ovocia sa neodporúča ihneď po konzumácii takýchto jedál čistiť si zuby zubnou kefkou a pastou, pretože zub je týmto postupom ešte viac poškodzovaný. Najprv ho poškodzuje kyselina obsiahnutá v konzumovanom kyslom jedle alebo ovocí a následne mechanické čistenie. Ideálnym čistením je v tomto prípade použitie žuvačky bez cukru alebo vypláchnutie úst čistou vodou.
Platí však, že konzumácia surového ovocia alebo zeleniny je najlepší prostriedok na podporu zdravia zubov. takáto konzumácia vyvíja na zuby potrebný tlak a tým zvyšuje ich tvrdosť a odolnosť. Navyše ovocie a zelenina stimulujú prácu ďasien a pôsobia ako prirodzená zubná pasta.